Иван Вълков
Четиво за14 мин.
Скъпи сънародници, скъпи християни, братя и сестри!

„България вече не е същата“ – каза царят. Той дойде и си прибра горите.

„България вече не е същата“ – дойде Бени Хин и си събра парите.

Царят направи всички българи богати. Бени Хин направи всички здрави и щастливи. С това искам да подчертая, че тревогата в духа, която имах, за жалост не беше без основание. Всичко, за което писах в своето „Послание към нацията“, се изпълни. След като Бог ни подтикна да отидем на този спектакъл – един екип от около десетина души служители и проповедници от БХБЦ, – не мога да премълча и да не назова нещата от моя гледна точка. 

Ще се опитам да бъда максимално обективен, като, разбира се, се обръщам към мислещите и разумни хора. Залите реално се напълниха. По реакциите на командите от Бени Хин личеше, че всички присъстващи са „евангелисти“ от различни краища на България и около седемдесет процента от тях бяха братя роми. Това пролича особено при организираното им връщане по родните места в специално поръчани за това рейсове. Кой и как организира големия брой участници от ромски произход? Коментарът е излишен. Изводът е, че подобно на някои политици, и тези религиозни водачи не се погнусиха да използват хората от малцинствата с цел да запълнят залите и така да си осигурят първия критерий за успеха – броя на участниците.

Наистина, всичко, което описах в предишното писмо като техники и методи на действие, напълно се потвърди и дори някои неща се добавиха. Ако не сте го чели, можете да намерите посланието на този адрес: https://www.bhbc.bg/sabitiya/novini/368-benni-hinn-v-bulgaria.

Преди да излезе Бени Хин, имаше 40 минути загрявка на публиката. На сцената водещите на „прославлението“ пееха, скачаха, крещяха без умора и без пауза, като угоени васански телци. Вече има видео от цялото шоу, което можете да гледате. При излизането на Бени Хин започнаха викове, подсвирквания и ръкопляскания, както излизат рок-, поп- и други звезди – Мадона, лейди Гага, – а в недалечни времена – Хитлер, Сталин и други вождове на народите (http://www.hristiqni.com/onlain/propovedi/2586-beni-hin-v-balgariya-2014-tzyaloto-sluzhenie).

От сцената прозвучаха хвалебствия и взаимни ласкателства. Вместо проповед на Словото Божие хвалението продължи, но вече под пълното ръководство на Бени Хин – четири часа без прекъсване. Цялата кампания траеше четири часа и половина и това бе наистина едно от „чудесата“.

Бени се спусна в специално, заградено с бариера място, предназначено за специални хора, естествено, предварително подготвени и инструктирани да изпълняват всички негови трикове. Той усети, че нещо не върви както на други места, когато по един бърз и лесен начин овладява цялата зала. Причината беше, че там имаше хора, които с вдигнати ръце му противостояха, така че измамливите духове да не се развихрят и да не повалят огромната маса хора. Освен това имаше и много искрени вярващи, които стояха в пост и молитва по домовете си или, събрани в домашни групи, се молеха Бог да пази наивните хора, които не могат да различат дясната от лявата си ръка, подмамени с лозунга: „Вечер на чудесата…“. А Бени, без да усети, засвидетелства, че в залата няма демони, както на други места. Между другото, така в своето време и Каяфа изрича важни думи, без дори да разбере какво казва.

Не можах да видя добре, но явно Бени повали някого от предните редове и изведнъж на сцената изскочи един младеж, като заек – от храстите. Той очевидно нещо очакваше. От долу, където се намираше в този момент, Бени изкрещя той да падне. Младежът обаче се овладя. Явно беше подготвен за всичко, но не се прекатури. Сигурно проработи защитният механизъм, че като паднеш силно назад, ще те заболи. Тогава Бени му зададе някакъв въпрос, като че ли не го познава и го вижда за първи път. След секунди даде заповед със силен вик – с една и съща дума, която постоянно употребяваше като мантра. При този психологически трик момчето се заклати, уж го подхвана ударна вълна, но не падна. Бени не се забави и се качи отново на сцената, събори Иван Хазърбасанов и жена му. След това събори и своя асистент -преводача, когото яко зареди, така че да му бъде почти двойник. Продължи да води хвалението, като използва всички методи на психотехниката. Опита да прекатури излезлите на сцената служители, но не всички му се поддадоха от първия път. Подмина ги, като си търсеше жертви, които да му се подчинят. Централната фигура, върху която падна голямото „благословение“, се оказа Захарин Лазаров от Бургас. За него ще кажа само, че накрая беше почетен от Бени с особено помазание и пророчество, като го направи най-велик – по-велик от епископ Васил Еленков, от пастир Павел Игнатов, от пастир Иводор Ковачев, от пастир Николай Кокончев и дори от Пламен Цолов, който имаше водещата роля на домакин. И други, наредени на опашка, очакваха помазание от Бени, ама нещо не сполучиха….

Като много обигран, той опитваше всичко и реши да прибегне до най-сигурния метод: бавно, тихо пеене и изведнъж – силен звук с такива децибели, че аз лично бях принуден да си запуша ушите, защото мозъкът не издържаше това натоварване. Целта беше да се доведе тълпата до състояние на екзалтация, транс а после и хипноза. Дългото пеене и стоене на крака с вдигнати ръце допринасят за всичко това. Важни фактори са преумората на тялото и пренатоварената психика, т.е. въздействието в емоционално-чувствената сфера.

Първата фаза на психическия тормоз беше постигната, макар и не толкова успешно, – да се въведат хората в състояние на стеснено съзнание и липса на критическо мислене. Едва тогава Бени започна да изнася нещо като проповед, но целта беше да събере колкото е възможно повече пари. Идеята беше, че богатите без малко да влязат първи в царството Божие. Сподели за своите преживявания в детството, когато са били бедни, и как са му се „отворили“ очите в Канада за това, че Авраам е бил богат, а за Соломон изобщо се побъркал, когато разбрал какво е притежавал. Така с проповедта си за просперитета този човек направи цялата зала богати, след като хората пуснаха пликовете си в белите кутии със специални свои послания и, естествено, със своите имена и адреси. Защо е нужно това, трябва да се сетите сами. Друг е въпросът, че не се каза нито една дума за кого и за какво се жертваха тези средства.

Последва отново хваление, което продължи доста дълго. Вече бяха изминали два часа. Бени пак се опита да прекатурва хора, но не се получиха силни видими ефекти. И този път се поддадоха само „богоизбраните“ за специално помазание, а останалите хиляди в залата си чакаха реда, защото духът нямаше сила да достигне последните редове, а още по-малко – до втория и третия балкон.

Вече в третия час Бени започна своята „проповед за Троицата, за Светия Дух и за ангелите“, като наговори куп глупости и цяла ерес. Според него ангелите не са личности, което говори, че този човек или не е грамотен и не знае какво е личност, или съзнателно изкривява нещата. Богословието му е под всякаква критика. Уместно е тук да подчертая нещо важно. Гледах тези пастири, които седяха на сцената и го слушаха, като Павел Игнатов, Тони Еленков, Васил Еленков, Николай Кокончев, Иводор Ковачев, Иван Хазърбасанов и, естествено, Пламен Цолов. Питах се как издържаха да слушат тези глупости. А накрая, след като Бени заповядаше да казват: „Еймин!“, повтаряха като първолаци. Нима те разбират по-малко за Светия Дух или за ангелите, или за Троицата, че са поканили този неграмотник да тълкува и промива мозъците на хората с много емоции и жестикулации, като изкривява Писанието!

Бени Хин продължи, като успешно прилагаше техниката на еднообразното, повтарящо се действие – монотонен шум и словесно внушение чрез изговаряне на едни и същи думи като мантра. Той повтаряше често една дума със съскане, което създава специален ефект в подсъзнанието. Постоянно викаше: „Алилуя!“, призоваваше хората да се молят на езици, без да спират, да поддържат психодуховния тонус и да изпадат в още по-голяма екзалтация, екстаз, транс а после – и хипноза. Но във всичко това не постигаше очаквания от него резултат, защото имаше духовно противостоене от хора, които не спираха да се молят Бог да прояви милост към тези жертви на измамата.

И все пак, Бени си набеляза сред публиката жертви, изпаднали в транс, и ги изведе на сцената да се подиграва с тях. В някои от видеоклиповете на неговите сеанси може да се проследи как често той си играе доста дълго с един човек, като го изправя и събаря по няколко пъти. С това постига допълнителни ефекти към метода на внушение и заразяване като психологическа техника за влияние върху масите. Крайната му цел е да демонстрира своята власт и сила „свише“, а публиката да му повярва и горещо да го аплодира. Същите методи прилагаше небезизвестният и у нас Кашпировски. Проследете неговите изцеления на стадионите в началото на деветдесетте и сами ще се убедите. Между другото, Кашпировски е един от първите, който даваше на хората публично да свидетелстват за своето изцеление, така че се редяха на опашка между редовете в клубовете, където той провеждаше сеансите си. Соломон казва – нищо ново под слънцето.

Същото стана и тук. За по-голям видим ефект имаше обща молитва за изцеление на всички болни, присъстващи там. Те бяха призовани да си сложат ръцете върху своите болни части. Представете си само каква гледка – жени и мъже, някои от които полагат ръце върху срамните части на телата си.

А в Писанието, в книгата на Яков е написано: „Болен ли е някой между вас, нека повика църковните презвитери…“ (Як. 5:14). В залата обаче нямаше нито една изповед, нито едно покаяние или съкрушение, нито осъзнаване на собствената греховност. Което напълно противоречи на Писанието.

Свидетелствата на изцелените започнаха, след като бяха пратени агенти да проверят кого да пуснат на сцената и кого – не. Синът ми Емануил, който е презвитер на църквата „Свети Павел“, специално отиде там и се опита да излезе на сцената, за да се срещне лично, очи в очи с Бени, но не го допуснаха дори да приближи. Аз не тръгнах, защото съм познат и, както се потвърди, щеше да е безсмислено.

Реално болните в инвалидни колички не бяха допуснати до сцената, те стояха като прокажени до входовете на залата и си очакваха реда, обаче така и не го дочакаха, а бяха доста. Така и си тръгнаха – разочаровани, изморени и изнурени, без всякаква надежда, макар Бени да им обеща, че по пътя ще се изцелят.

Ние останахме почти до края, до момента, когато тълпите започнаха да се разотиват, далеч не вдъхновени и окрилени, а повечето – отчаяни и разочаровани. Разпитах мнозина от тях и отговорът беше такъв, какъвто се очакваше: „За пореден път сме излъгани, преметнати, дори ограбени.“ По улиците край НДК на тротоарите бяха насядали групички от участниците, които ядяха домати и хляб. В този момент Бени сигурно седеше в богат ресторант и щеше да се прибере в богат хотел. Той изпитваше „царството божие“ върху себе си, защото е най-помазан, повече и от българските помазани апостоли. Някои от тях накрая все пак успя да прекатури – добре че само седнаха на столовете си. Слава на Бога, един от тях не се поддаде, може би защото е богослов. На излизане му благодарих, че се държа достойно, като истински мъж. Това беше Тони Еленков и още веднъж публично му благодаря, че не се предаде, не се продаде, и дано това да му е урок за последно.

А братята роми накрая си чакаха специалните рейсове и роптаеха. Някой дори поиска от сина ми Данаил да му даде пари, за да се прибере, понеже всичко, което имал, дал на Бени. Направете си извод.

Всъщност в цялото събитие имаше две добри неща. Първо, вдигането на ръце при всички команди на Бени показа, че почти сто процента от хората в залата са петдесятни и харизматици и малцина са тези, които изобщо не познават Бога. Така съблазнените със сигурност не бяха много. А масата, събрана на този сеанс, явно беше свикнала да бъде лъгана и мамена. Не им беше за първи път, въпросът е докога? Второто добро бе, че не видях реално никаква духовна сила да се прояви над тези, които падаха по гръб и бяха „изцелявани“, както се вижда при други сеанси на Бени Хин в други държави, където хората направо хвърчат и се сгромолясват, а някои се гърчат и се вижда, че това не е естествено. Затова нека благодарим на Бога, че чу молитвите ни и опази дори подмамени хора от по-мощното влияние на окултните сили. В трета зала Бени накрая „благослови“ хората и им обеща, че по пътя ще бъдат изцелени.

ИЗВОДИ

Скъпи християни, скъпи братя и сестри от всички деноминации, особено последователите на духа, който започна от улица „Азуза“ в Лос Анджелис, в началото на ХХ век, Не е ли време да осъзнаете и да се отречете от този лъжлив дух на Иван Воронаев и Дионисий Заплишни, които го докараха в България, разделиха всички традиционни евангелски църкви и съблазниха българския народ, а преди и след Освобождението той се отнасяше по друг начин към истинските евангелисти и Евангелието? Същият Воронаев разцепи и раздели много силни в онези времена баптистки и лутерански общности в Украйна, за което днес петдесятните и харизматиците му издигнаха паметник – истински истукан – http://risu.org.ua/ru/index/exclusive/reportage/44315/.

Докъде стигна този лъжлив дух? Отворете си очите и вижте какво зло извърши той за един век. Колко съблазни, колко лъжи и измами, колко разцепления и разочарования, колко лъжепророчества и лъжеизцеления, колко лъжезнамения и лъжечудеса, колко, колко, колко….

Скъпи братя и сестри, искрено вярващи в Христос,

Какво още трябва да се случи, че, подобно на Израил, да се отречем от лъжепророка като третото лице на сатанинската лъжетроица?! И след тези поредни измами на лъжеводачи да изтрезнеем и да намразим този дух? Какво още трябва да се случи, че да чуем думите на Христос: “Който има ухо, нека чуе какво Духът говори на църквите. И на ангела на Филаделфийската църква напиши: „Така казва Светият, Истинният, Онзи, Който има ключа Давидов, Който отваря и никой не ще затвори, – затваря и никой не ще отвори: „Зная твоите дела; ето, дадох ти врата отворена и никой не може да я затвори; ти имаш малка сила и запази словото Ми, и не се отрече от името Ми. Ето, ще дам от сатанинското сборище онези, които казват за себе си, че са юдеи, а не са, но лъжат, – ето, ще ги накарам да дойдат и да се поклонят пред нозете ти, и да познаят, че Аз те обикнах. Понеже ти запази словото на търпението Ми, и Аз ще те запазя от часа на изкушението, който има да дойде върху цялата вселена, за да изкуси живеещите на земята. Ето, идвам скоро; дръж това, което имаш, за да не вземе никой венеца ти“ (Откр. 3:6-11).

Да видим какво още казва Христос на Църквата Си в последното време, в което ние живеем: „Но имам малко нещо против тебе, задето допускаш жената Йезавел, която нарича себе си пророчица, да учи и прелъстява рабите Ми да блудстват и да ядат идоложертвено. И дадох й време да се покае за блудството си, но тя не се покая. Ето, нея хвърлям на постелка, а прелюбодействащите с нея – в голяма скръб, ако не се покаят за делата си; и чедата й ще поразя със смърт, и всички църкви ще узнаят, че Аз съм, Който изпитвам сърца и вътрешност; и на всеки от вас ще въздам според делата му. А на вас и на другите в Тиатир, които не държат това учение и не са узнали така наричаните дълбини сатанински, казвам: Няма да ви наложа друго бреме“ (Откр. 2:20-24).

Ние, като християни от БХБЦ, не се изправяме срещу хората и искрените служители, а срещу този лъжлив дух на измамата, който няма нищо общо със Светия Дух и е само Негов имитатор чрез всички лъжечудеса, лъжеизцеления, лъжеезици, лъжепророчества и т.н. Мнозина от членовете на нашата църква са преживели това зло върху себе си, но са се отрекли, очистили са се, умили са се, освободили са се и сега са едни от ревностните братя и сестри. Знам, че много от служителите виждат и знаят това, дори се борят с него, но не искат да застанат открито и да изповядат смело своите здрави позиции за здравото учение и здравото евангелско служение. А може би е време да застанем всички, подобно на Илия, и да се разграничим от Вааловите пророци, които заблудиха и продължават да заблуждават народа ни. Обединени не само юридически, а в един Дух, Христовия Дух, не водени от измамливия и лъжливия дух, да играем на религиозна политика. Само тогава светът ще разбере, че сме Христови ученици, а не шарлатани, като Бени Хин, Улф Екман и други клоуни и илюзионисти.

Накрая, нека да помним още едно предупреждение на Христос: „Горко на света от съблазните, защото съблазни трябва да дойдат; обаче горко на онзи човек, чрез когото идва съблазън“ (Мат. 18:7).

И, най-важното за мен и вас: „Блажен онзи, който не се съблазни поради Мене“ (Мат. 11:6).

Господи, спаси България от измамливия и лъжливия религиозен дух!

 
С искрена обич: ваш слуга Иван Вълков,
епископ на БХБЦ, магистър по психология и богословие

СПОДЕЛИ