Лотар Гасман
Четиво за10 мин.
 

Какво се крие зад окултните практики?
Нашето общество е достигнало небивало ниво на просвещение и образование. Как тогава да обясним толкова силното проникване на суеверието и окултизма в живота на мнозина наши съвременници?
В особена опасност са нищо неподозиращите деца и тийнейджъри. Окултните въздействия им се поднасят като нещо напълно нормално и общоприето, под формата на наглед безобидни книги и филми с красиво оформление. Широкоразпространеното мнение, че това е само развлечение, е съдбоносна грешка.

Какво представлява суеверието?
Суеверието е всякакъв вид религиозност, насочена не към Бога. В по-широк смисъл това е доверие към всичко, което пречи на човека по пътя му към Бога. Например елементи на суеверие се откриват в господстващия днес материализъм, във „вярата“ в земното, в човешкото тщеславие, в атеизма и т.н.
В тесния смисъл на думата суеверието обобщава определени практики от окултен и езотеричен характер. Всички те са свързани с нещо тайно и свръхестествено, с невидимия свят. Проява на суеверие са например: астрологията (хороскопите въз основа на разположението на звездите, зодиакалните знаци); вярата във вещици (Валпургиевата нощ, окултните традиции по време на Сирната неделя и карнавалите); вярата в друиди (празникът Хелоуин и т.н); сатанизмът (черните меси); магьосничеството (черната и бялата магия); спиритизмът (вярата в духове, общуването с души на мъртви); вярата в амулети и талисмани; вярата в числа (магически, щастливи и нещастливи); гаданието с махало, радиестезията, баенето, хиромантията, гадаенето на карти, включително картите Таро; вуду магиите, ритуалните заклинания; ясновидството, предсказването на бъдещето; окултните методи за лечение с помощта на „енергетични потоци“, „силови центрове“ и т.н.; лечението на болести въз основа на религиозни учения и свръхсетивни въздействия като йога, автогенна тренировка, хомеопатия, хипноза, трансцендентална медитация, Бахова терапия, лечение със скъпоценни камъни; окултни книги, филми и компютърни игри с магьосници, магически формули и предмети.

Суеверието и развлекателната индустрия
Много хора попадат под окултно влияние чрез музиката и компютърните игри, защото те обикновено са свързани със сатанизма и имат антихристиянско съдържание. Немалко рокзвезди са се посветили съзнателно да служат на сатана. Например известният рокмузикант Алис Купър казва: „На един спиритически сеанс духът ми обеща слава, световно господство и богатство в изобилие чрез рок-музиката. Единственото, което той искаше от мене, беше моето тяло. Искаше да го владее“.
Хевиметъл групи като „Блек Сабат“ („Black Sabbath“) открито демонстрират своята връзка с култа към сатана. Музикантите от тази група изцяло са се отдали на дявола, като са приели окултно кръщение в Бирмингам, където са гледали филм на ужасите. В техните песни се срещат такива думи: „Вземи живот, той ще бъде евтин! Убий някого, никой няма да плаче. Трябва ни само твоята душа“. На корицата на музикалния диск „Reflection – Black Sabbath“ е написано: „А ти, нещастни глупако, който държиш тази плоча в ръцете си, знай: заедно с нея ще продадеш своята душа, защото тя ще попадне бързо в плен на адския ритъм, на дяволската сила на музиката. И това музикално ухапване от тарантула ще те принуди да танцуваш безкрайно и непрестанно“.
Алистър Кроули, най-известният сатанист на XX век, който оказва силно влияние върху рокмузикантите, казва: „Човек, който живее магически живот, се опитва да подчини на себе си и да използва висшите сили, които усеща наоколо“. За да изпаднат слушателите в екстаз, той предлага следните методи: ритмична повтаряща се музика, наркотици и особена форма на сексуална магия.
Известно е, че мнозина музиканти пишат своите песни под въздействието на наркотици. Някои от тях признават, че вдъхновение за своите съчинения получават от някаква контролираща ги сила. Така китаристът Джон Маклафлин, който е приел индуизма, признава, че зад музиката на неговата група „Оркистра“ („Orchestra“) стои някакъв дух. Маклафлин разказва: „Една вечер свирехме с групата и изведнъж у мене влезе дух. Продължих да държа китарата в ръцете си, но вече не свирех аз!“.
Компютърните игри днес са неделима част от развлекателната индустрия. За съжаление нерядко те съдържат елементи на насилие, кръвопролитие, а също магии, мистика и окултизъм. Човекът, който играе, наблюдава събитията на екрана като нещо реално и се потапя в магически средновековен или неземен фантастичен свят. При това често се използва окултна символика – различни предмети с магически смисъл.
Благодарение на постоянно подобряващото се графично изпълнение видеоигрите стават все по-търсени. Много тийнейджъри и дори възрастни прекарват всекидневно часове наред пред компютъра и нямат сили да се откъснат от игрите, които ги завладяват все повече и всъщност продължават безкрайно. Доста хора харчат огромни суми за такова „хоби“. Нерядко чрез подобни игри се поражда зависимост от окултните сили, което води до противопоставяне на християнската вяра.

Суеверието и култът към вещиците
„Тъмните сили отбелязват своя празник“ – с тези думи в района на Гарц, Германия, рекламират Валпургиевата нощ. Но може ли култът към дявола и вещиците да се нарече безобидно развлечение?
Понятието „вещица“ се появява през Средновековието и на немски означава буквално „оградна баба“ – демонично същество, което прониква през оградата на нечий дом. От 70-те години на ХХ век в Европа се наблюдава ренесанс на вещиците. Много списания предлагат информация (най-вече в позитивен план), като рекламират магии и чародейства, които уж помагат на хората във всекидневието им. Сигурни в себе си, „новите вещици“ предоставят различни услуги, особено в сферата на езотериката.
От историческа гледна точка „съвременните вещици“ имат своите източници във феминизма, неоезичеството, езотериката, екологичното движение. Тези хора не познават нито личния Бог, нито Неговите откровения. Те отхвърлят християнската нравственост и правилата на вярата. В култа към вещиците няма ясно разделение между земния и задгробния свят. Някаква богиня уж живее у човека и в природата, като при това притежава неограничена космическа сила. Вещиците използват многообразно тази тема по време на своите магически ритуали.
Култът към вещиците открито противоречи на основополагащите християнски убеждения:
Християните разбират добре разликата между Бога и човека (природата), а вещиците обожествяват човека и очовечават Бога.
Християните имат лични взаимоотношения с Бога, а вещиците се обръщат към неясни космически енергии, зад които стоят демонични сили.
Християните осъзнават дълбоката поквара на човека, която може да бъде преодоляна само от изкупителния подвиг на любещия ни Иисус Христос. Вещиците разчитат на ритуално „спасение“ със собствени сили, като изхождат от това, че човек (особено жената) е добър по природа.
Бог в Своето Слово осъжда всяка магия. Човекът, който се занимава с подобни чародейства, се излага на опасността да бъде излъган от различни шарлатани. Нещо повече, при такива действия хората стават все по-несвободни вътрешно и за свръхестествените демонични сили е все по-лесно да ги завладеят духовно. Това се проявява както в мисли за самоубийство, депресии, различни страхове, така и в негативни физически явления и общо неприемане на християнските идеи.
Голяма грешка е да смяташ магията за обикновена шега и развлечение. Заниманието с окултизъм никога не остава без последствия. Резултатите могат да бъдат особено тежки, като се стига включително и до демонично обсебване.

Какво привлича хората към суеверията?
Човекът иска да знае повече и да постигне повече, отколкото е възможно с помощта на обичайните чувства. И тъй като не може да „дочака“ от Бога всичко, което му се иска, той отива при вещицата, гадателката, астролога, ясновидеца, екстрасенса. И е убеден, че след като получи мнима възможност да надникне в бъдещето, в света на духовете и да разбере своето особено предназначение, ще стане по-щастлив.
А всъщност се получава точно обратното. Много радост ли има в това, човек да разбере от гледачката за своята уж близка смърт или за някакво наближаващо нещастие? Так се случва например с цар Саул, чийто живот завършва печално.

Библията и суеверията
Божието слово заема принципна позиция, като отхвърля всякакви суеверия. Основанието за това е първата заповед (Изх. 20:3 и Вт. 5:7) – Бог казва: „Да нямаш други богове освен Мене“. Звездите, талисманите, вещиците, вълшебниците и духовете – всичко това са други богове. Но още по-лошо е, че в своя неукротим стремеж да разбере бъдещето човек започва да иска сам да стане бог. Първата заповед е последвана от забрана да се покланяш на кумири и на изображения: „Не си прави кумир и никакво изображение на онова, което е горе на небето, което е долу на земята и което е във водата под земята; не им се кланяй и не им служи!“ (Изх. 20:4-5).
Това означава, че не трябва да се кланяме на никакво създание. Бог в Своето величие стои неизмеримо по-високо от всяко творение. Сътворените същества и предмети (в това число и иконите) са недостойни за истинско поклонение. Всяко поклонение на творението вместо на Твореца Библията нарича идолопоклонство и суеверие. „Не бива да се намира у тебе човек, който прекарва сина си или дъщеря си през огън, предсказвач, гадател, врачуващ, магьосник, омайник, нито който извиква духове, нито вълшебник, нито който пита мъртви; защото всеки, който върши това, е гнусен пред Господ“ (Вт. 18:10-12). Тук виждаме недвусмислено осъждане на всякакъв вид окултизъм.

Защо Библията иска да ни предпази от това?
Много мошеници се обогатяват за сметка на суеверните хора, като не спират да ги лъжат. Човек плаща за своите суеверия немалко пари. Проблемът тук обаче не е само в лъжата. Библията говори за сатана или дявола като за реална личност. Той господства над войнството на демоните, злите духове, падналите ангели и над цялото богопротивно царство. Дяволът обвинява хората пред Бога, изкушава ги, затова го наричат още лукавия.
Сатана има сила, но не е всемогъщ. Бог му дава ограничена свобода на действие и дяволът я използва, за да влияе върху хората. Нашите слабости увеличават неговите шансове. Ако го пуснем в сърцето си, т.е. ако заобикаляме Бога в своето търсене на щастие, признание, авторитет, изцеление от болести, сатана веднага ще започне да действа и заедно с демоничното си войнство ще придобие власт над нашия живот.
В това се състои голямата опасност на суеверията: който не вярва в Иисус Христос, единствения истинен Бог, и не е под Неговата защита, попада в зоната на влияние на сатана. А ако и съзнателно се подлага на опасност, непременно ще загине. Ето едно вярно наблюдение: „Ако не отвориш вратата за вярата, суеверието ще се промъкне при тебе през прозореца. Ако не послушаш Иисус, при тебе ще дойдат злите духове“.

Каква жертва изискват тъмните сили?
Слугите на злото са способни да оказват на хората някаква помощ, да извършват чудеса и дори да използват при това името на Бога. Но за награда те искат от човека неговата душа. Библията говори за демонично обладаване. Тези описания в Божието слово са толкова точни и конкретни, че не е възможно обладаването да се квалифицира само като „антично описание на психосоматични нарушения“, както се прави често днес. Разбира се, много болести могат да бъдат обяснени от медицинска гледна точка, но това не изключва демонично обладаване, особено в случаите, когато хората са се занимавали с окултизъм, общували са с вещици, магьосници, зли духове и сатана.
Зад всички окултни прояви (включително т. нар. бяла магия, чудотворно изцеление, злоупотреба с християнските понятия и със стихове от Библията) в крайна сметка се крият същите сатанински сили. Дяволът иска да отклони хората от спасителната вяра в Иисус Христос, Божия Син.
Ако сте се оказали в пряка зависимост от силите на мрака, ако вашите на пръв поглед безобидни увлечения по окултните практики са ви вкарали в задънена улица и не виждате как ще се измъкнете, не се отчайвайте, има изход. Изповядайте на Бога, най-добре в присъствието на опитен душегрижител, всичките си мерзки грехове и се отречете от властта на сатана. Застанете осъзнато под защитата на пролятата за вас Христова кръв и признайте над себе си властта на Светия Дух, Който живее във вас. Покорявайте се само на Словото на Господ, всеки ден благодарете за спасението и защитата, които Той ви дава. Общувайте с посветени на Бога хора. Четете всекидневно Библията, молете се често на Господ и ще придобиете Божия мир.

Лотар Гасман

 

>>> Обратно към сп. Прозорец бр. 2/2020 <<<


СПОДЕЛИ