Саркис Ованесян
Четиво за2 мин

В тези горещи дни, когато жегата ни изтощава, всички искаме да отворим прозорците, за да влезе по-хладен въздух, желаем да се разхладим с някаква освежителна напитка или да се разходим сред природата. Така е и в живота. Сред напрежението и нарастващия стрес човек има нужда да отвори прозореца на своята душа, за да поеме глътка въздух и да потърси отговора на въпросите, които го вълнуват.

Списание Прозорец за втори път е във вашите ръце и можете да го отворите. Нека се разходим заедно из неговите страници и да намерим мир, покой и прохлада за своите души.

Преди близо 6 000 години Адам и Ева чуха гласа на Бога и се уплашиха. Те съгрешиха пред Господа и затвориха своите прозорци. Бог обаче ги повика: Къде си? (Битие 3:8,9). О, дано този полъх на Божието Слово достигне и до нашите уши и сърца. Дано не се затворят, а широко да се отворят духовните ни прозорци!

В последно време стана модерно да подменяме старите дървени прозорци с алуминиева дограма. Целта е изолация от шума и студа. Колко добро нещо! Но като че ли покрай шума ние се изолираме от всякакви външни влияния, включително и от Бога. Така развиваме у себе си индивидуализма, който ни довежда до самота и празнота. Пророк Даниил държеше постоянно прозорците на стаята си отворени към Йерусалим и принасяше коленичил молитвите си пред Бога (Дан. 6:10). Нека и ние подражаваме на този Божи човек!

Скъпи читатели, в настоящия брой се надяваме да намерите отговори на важни въпроси, които вълнуват човечеството. Възможно ли е всред многото военни конфликти и размирици да се установи мир и хората да станат братя? Младият човек на Кръсто-Път – да живее като копие или да поеме отговорността да бъде оригинал. Удоволствието да четем и мислим ни предлага статията на Рави Закарайъс „Донеси ми книгите“. Кои герои вълнуват младите хора и какво влияние оказват върху тяхното съзнание? И много други въпроси, които се надяваме да ви предизвикат към по-сериозен размисъл.

Ще се радваме, ако успеем да разсеем тъмните облаци, които може би са надвиснали над вас. Ще се радваме, ако успеем да вдъхнем надежда и смелост в тези трудни за страната ни години.

Списание Прозорец е отворено за вас, мили читатели. Този прозорец е отворен навън, а не навътре. С голям интерес очакваме вашите мнения, препоръки, забележки, авторски материали, както и участието ви в конкурсите.

Желаем ви приятно четене, духовна отмора и благословение с Прозорец-а!

Саркис Ованесян


СПОДЕЛИ