Сергей Конторович
Четиво за2-3 мин.

По въпроса дали съществуват извънземни ще кажем, че само учените могат да говорят компетентно по тази тема. Мисля, че днес е най-добре въпросът да бъде зададен така: „Смятате ли, че съществуват извънземни?“, или: „Вярвате ли, че съществуват извънземни?“. Първият вариант трябва да бъде отнесен към учените. А на втория вариант моят личен отговор е, че не вярвам. Не отричам, че е възможно на планетите в другите звездни системи да има живот. Кой знае, за Бога няма нищо невъзможно! Но работата е там, че когато започне разговор на тази тема, всъщност винаги става дума не за възможността да съществува разумен живот във Вселената, а за „пришълци“, НЛО и т.н. Ето в това не вярвам. Защото цялата ситуация с НЛО и извънземните има откровено религиозен характер. Много се говори за това, но няма никакви научни доказателства, което означава, че е въпрос на вяра. Ситуацията се влошава от сотериологичните аспекти на тази вяра (а всяка религия се занимава с проблема за спасението). Онези, които вярват в извънземните, вярват също така, че те ще ни „помогнат“, „ще спасят Земята“ и т.н.

Присъствах на представянето на книга от американския астрофизик Хю Рос, който е християнин. От публиката му зададоха подобен въпрос. Той отговори така:

  1. Учените астрономи наблюдават небето хиляди часове, но не виждат НЛО. А любителят, който иска да види НЛО, след като е наблюдавал няколко десетки или стотици часа, вижда извънземни. Ето защо имаме работа или с лъжа (самозаблуда), или с въпрос на вяра. Само онези, които вярват (или са предразположени към такава вяра), виждат.
  2. Има статистически данни, които показват, че НЛО се наблюдават по-често в области, където окултизмът е особено развит. Колкото по-популярен е окултизмът, толкова по-често хората виждат НЛО.
  3. Според свидетелствата на очевидци НЛО не се подчиняват на физическите закони – те са способни да започнат да се движат с висока скорост без предварително ускорение, да променят формата си, да се въртят с висока скорост под остър ъгъл или да сменят посоката на движението си, да се появяват от нищото и по същия начин да изчезват. Това обикновено се обяснява с „високите технологии“ на пришълците. Но физическите тела въпреки всичко се подчиняват на физическите закони – нещо, което не може да се каже за духовните „тела“.

Всички тези факти и разсъждения водят към извода, че имаме работа с демонични прояви. Това е, така да се каже, „техногенно езичество“. Шаманите общуват с духове, а „цивилизованите“ хора – с извънземни. Демоните имат индивидуален подход към всеки човек.

За тези, които не вярват нито в Бога, нито в дявола, подобно твърдение може да изглежда несериозно. Но за мене то е много сериозна и достатъчно обоснована гледна точка.

 

Сергей Конторович

 

>>> Обратно към сп. Прозорец бр. 3/2020 <<<


СПОДЕЛИ