Четиво за7 мин

Фонд „Варнава“ поддържа християни от целия свят, които са гонени за своята вяра. Целта е да се укрепват и вдъхновяват църкви и отделни вярващи, като им се оказва материална и духовна подкрепа. Един от начините за това е разпространяване на информация за тежкото положение на гонените заради вярата си. Така християните се насърчават да се молят едни за други и да си помагат практически.

През 2013 г. фондът отбеляза своята 20-годишнина. Служителите в него са благодарни на Бога за всичко, което им е позволил да извършат през тези години. Благодарни са за хората, които ги подкрепят и чиито молитви и пожертвования са направили възможно служението им през годините. Верността и щедростта на тези хора са донесли облекчение на десетки хиляди гонени християни в много страни по света.

Нуждите не са малко и се умножават от ден на ден, но Господ продължава да помага и разширява служението на фонда. Неговите сътрудници канят хората да се присъединяват към тяхната молитва на благодарност пред Бога за всичко, което вече е направено за страдащия Божи народ.

Осъществени са редица важни проекти, но предстои още много работа. Тук ще разкажем за някои от програмите, които се разработват в момента.

 

  • 16 убити и 70 ранени при терористични актове в две пакистански църкви

17 март 2015 г.

 

В неделя, 15 март, най-малко 16 души са убити и над 70 са ранени, когато терористи камикадзе от групировка на талибаните напада две църкви в Лахор. Там е съсредоточена една от най-големите християнски общности в Пакистан. Фонд Варнава  изпраща незабавно помощ на своите партньори в Пакистан, които се грижат за пострадалите.

В болниците на Лахор са приети десетки християни, пострадали от взривовете

Нападнати са едновременно две църкви в район, където живеят  най-вече християни, – Юханабад, столица на провинцията Пенджаб. Това става в момент, когато християните са събрани за сутрешна неделна служба. Двете църкви се намират на 500 м една от друга.

И в двата случая офицери от полицията и охраната спират терористите камикадзе на входа на църквите. След като не успяват да влязат в сградите, нападателите задействат взривните устройства пред входа на църквите. Разликата между взривовете е няколко минути. Двама полицейски служители от охраната на църквите са убити.

 „Плащаме висока цена – казва Ифран Джамил, епископ на една от пакистанските църкви и партньор на фонд „Варнава“. – Ние осъждаме решително това, което става. Не стигат думите, за да изразим чувствата си, породени от трагедията в двете църкви в Юханабад. Благодарен съм на охраната, която се жертва, като спря терористите и спаси много човешки животи. Мъката на семействата, пострадали и загубили своите близки, е неизмерима. Ние се молим за утешение на скърбящите и за изцеление на  ранените.”

Фонд „Варнава“ изпраща средства за подпомагаме на пострадалите чрез епархията на Лахор. В Юханабад християните са повече от 100 000. Фондът подкрепя две християнски основни училища и един детски дом там.

„Дълбоко съм опечален от тези нападения – казва Уилсън Сарадж, координатор за работата на фонд „Варнава“ в Пакистан. – Пакистанските християни отново се  оказват на прицел. Те страдат за своята вяра и живеят много бедно. Но аз съм насърчен от свидетелствата на тези вярващи, които твърдят, че нападенията няма да ги спрат да посещават църквите си.”

 

  • Фонд „Варнава“ оказва помощ на оцелелите при жестокото нападение над университета в Кения

  • 2 април 2015 г.

При брутална атака на 2 април над университета в Гариса, Кения, въоръжени бойци на „Ал-Шабаб“ са убили 148 души, като предварително са отделили християните. Застреляли са или са  обезглавили онези, които не са могли да цитират правилно Корана. Човек от екипа на „Бърза помощ“ разказва какво е видял в студентското общежитие след нападението: „Изглеждаше, че всички са мъртви. Но после, като чуха нашите гласове, някои студенти, които са се крили часове наред, взеха да излизат от своите убежища. После започнаха да се изправят онези, които са лежали в локви кръв между убитите си приятели и колеги.”

Партньорските организации на фонд „Варнава“, които работят в Кения, помагат на пострадалите. Те предоставят психологическа подкрепа за студентите, станали свидетели на жестоките убийства, както и за роднините на загиналите. Фондът отпуска помощ от 13 000 паунда на 100 души от пострадалите. Тази първоначална сума ще се използва за организиране на първите занимания с тях в близките три месеца. Ще ги провеждат опитни местни служители.

Един от кенийските служители, Кенън Франсис Омонди, оценява тези хора като „отлични специалисти с огромен опит”. На онези, които се нуждаят от допълнителна помощ, ще се  предостави медицинско лечение и по-нататъшна душегрижителска подкрепа.

Един от оцелелите студенти, 21-годишният Фредерик Гитонга, който е председател на Студентския християнски съюз, казва: „Моля ви, молете се за нас… Мнозина станаха свидетели на нещо, което е страшно да опишеш… Молете се и за мен. Сънувам ужасяващи сънища, от които се събуждам и дълго не мога да заспя. Не съм способен да забравя страшните събития от онзи ден. И досега усещам ясно онези миризми и чувам отчетливо звуците от тогава.”

 

  • В Пакистан радикални мюсюлмани са запалили юноша християнин

16 април 2015 г.

Науман Масих с тежки изгаряния, след като е нападнат от мюсюлмани в Лахор

На 10 април в пакистанския град Лахор мюсюлмани, събрани за петъчната си молитва, са нападнали 14-годишния Науман Масих. Двама радикални мюсюлмани са го запалили, след като е казал, че е християнин. Науман е получил тежки изгаряния (55%) и е починал в болницата през нощта на 14 април.

Науман разказал на полицаите, че когато се връщал в ателието, където работел като чирак, „двама мъже ме спряха и ме попитаха каква религия изповядвам. Казах им, че съм християнин. Започнаха да ме бият и когато се опитах да избягам, ме заляха с газ и ме запалиха.”

През ноември миналата година съпрузите християни Шехзад Масих и Шама Биби са били бити и хвърлени живи в пещ за изпичане на тухли. Тълпа мюсюлмани ги е нападнала, когато техен колега е заявил, че са горили страници от Корана.

 

  • Саудитски мюфтия призовава да се унищожат всички църкви на Арабския полуостров

18 април 2015 г.

 

Тълпи около джамията Масджид ал-Харам в Саудитска Арабия

Шейх Абдул-Азис бин Абдула Ал аш-Шейх, върховният мюфтия на Саудитска Арабия и висш авторитет според Сунитския религиозен закон, призова да се унищожат всички църкви на Арабския полуостров съгласно заповедта на Мохамед да се очисти тази част на света от юдеи и християни.

Призивът на мюфтията е от 17 март, когато той отговаря на въпрос от делегацията на Кувейт във връзка с намерението на Осама ал-Мунавер, член на Кувейтския парламент, да се подпише указ за унищожаване на всички църкви в страната. По-късно Осама пояснява, че възнамерява да подпише законопроект за забрана да се строят нови църкви, а не за разрушаване на вече съществуващите.

Въпреки това върховният мюфтия на Саудитска Арабия, който е също глава на Върховния съд на улемите (ислямски религиозни водачи) и на Постоянния комитет по фетвите[1], казва, че тъй като Кувейт е част от Арабския полуостров, всички църкви и в него трябва да бъдат унищожени.

Това не е лично желание на шейха. Неговото изявление се  основава на хадисите (сборници от предания за думите и делата на Мохамед), в които се твърди:

„Разказано от Омар ал-Хатаб: „Чух как пратеникът на Аллах (мир на него) каза: „Ще изгоня всички евреи и християни от Арабия и няма да оставя никой друг освен мюсюлманите” (Сахих Муслим, книга 19, хадис 4366).

Това желание на Мохамед изпълнява вторият халиф Омар ибн ал-Хатаб. Всъщност сега в Саудитска Арабия няма разрешение за нито една църковна сграда. Дори християните емигранти, на които до известна степен е позволено да изповядват своята религия, изпитват затруднения в това.

 

  • Бойци от Ислямска държава са разрушили две църкви в Сирия

7 май 2015 г.

 

Разрушената църква в Алепо, Сирия

На 28 април бойци от Ислямска държава са разрушили две църкви в Сирия: Арменската църква в Алепо и Асирийската църква в Тел Тал на североизток от Хабур.

Тел Тал е едно от 35-те асирийски градчета по поречието на река Хабур в североизточна Сирия, много от които са нападнати на 23 февруари и на 7 март 2015 г.

В Алепо местните служители споделят с представителите на фонд „Варнава“, че на 10 април по време на набезите срещу християнските квартали са убити 29 вярващи. Сред пострадалите има много деца, загинали в съня си от ракетните удари. Голяма част от християните тук се опитват да избягат на по-безопасно място. Войната в тези райони продължава вече пета година, средствата за живот не стигат, а работата вече е неосъществима мечта за хората там. Храната, горивото и жилищата са все по-оскъдни.

 

  • Хиляди християни бягат от Алепо след нови сблъсъци в Сирия

22 май 2015 г.

 

Взривове в университета на Алепо през 2013 г.

След жестоките нападения над християнските райони на сирийския град Алепо през април броят на вярващите, останали в града, рязко намалява. Хиляди бягат в търсене на безопасно убежище. Местни вярващи свидетелстват пред фонд „Варнава“, че сега в Алепо са останали само около 80 000 християни, докато преди две години са били 400 000.

Тези, които и днес живеят в града, са много бедни и отчаяно се опитват да оцелеят в продължаващата война, безработица и висока инфлация.

Бойците на Ислямска държава превземат все нови и нови територии, като вече застрашават древния град Палмира (в момента той е изцяло завладян от джихадистите, б. ред.). Групировката продължава да държи над 200 християни, отвлечени по време на набезите в североизточна Сирия през февруари и март.

[1] Фетва – решение на авторитетни ислямски учени по конкретен въпрос, основано върху принципите на исляма и мюсюлманската юридическа практика. Б. ред.


СПОДЕЛИ