Вениамин Пинкевич
Четиво за3 мин.

И чу Авдемелех етиопецът, един от скопците, които се намираха в царския дом, че хвърлили Йеремия в ямата.

Йер. 38:7

 

 

Има хора, които минават покрай нещастието на своя ближен, без дори да забележат, че той е в нужда. Някои виждат и знаят чуждата нужда, но не помагат, защото не им е изгодно. Съществуват и такива, които не се смятат достойни да помогнат на ближния си. Но Авдемелех не е такъв, неговите действия са пример за нас.

Самото име на този човек говори за положението му: Авдемелех – Евед Мелех, което означава „роб на царя“, не е бил евреин, защото Законът е забранявал осакатяването на евреите, а той е бил евнух. Въпреки това именно този човек се е застъпил за Божия пророк. Той чул какво се е случило и започнал да действа, макар че можел да постъпи като всички останали.

Авдемелех отишъл при царя и се застъпил за пророка: „И излезе Авдемелех от царския дом, и каза на царя: „Господарю мой, царю! Зле сториха тези хора, като постъпиха така с пророк Йеремия, когото хвърлиха в ямата“ (Йер. 38:8-9). Управниците хвърлили Йеремия в ямата, защото го мразели. След като защитил пророка, Авдемелех се противопоставил на първенците, което означава, че целият гняв на тези хора можел да падне върху него. Но той не се страхувал и преценил техните действия, а те постъпили лошо.

Защо Авдемелех направил всичко това? Откъде се намерили у него милост и състрадание към ближния му? Той бил различен, защото се уповавал на Бога: „Аз ще те избавя, защото се упова на Мене“ – каза Господ“ (Йер. 39:18). Причината за нашето страхливо поведение и за липсата на любов към ближния в сърцето ни може да е фактът, че не се доверяваме на Господ и затова се страхуваме от мнението на другите около нас, тревожим се за бъдещето си, не правим добро.

Царят издава заповед и Авдемелех взима хора, въжета, парцали, за да извадят внимателно и грижливо пророка от ямата. Много е важно, че преди това царят е казал на управниците, че без тях не може да направи нищо: „И рече цар Седекия: „Ето, той е във ваши ръце, защото царят не може да направи нищо против вас“ (Йер. 38:5). Но се оказва, че ако има такива „Авдемелеховци“, и царете могат да размислят. Вече без участието на управниците царят дава заповед Йеремия да бъде изваден от ямата.

Жалко е, че днес има малко „Авдемелеховци“, които са готови да защитят своите ближни. Малцина са онези, които приемат със сърцето си думите: „Избавяй водените на смърт и не се отказвай от обречените на убиване“ (Пр. 24:11). Нека се уповаваме на Господ и нека бъдем тези, които смело и решително се застъпват за ближния си. Чули сте колко несправедливо са се отнесли с вашия брат или сестра? Не мълчете, не подминавайте, защитете ги, не позволявайте този, за когото Христос е умрял, да страда пред вас.

 

Вениамин Пинкевич

 

>>> Обратно към сп. Прозорец бр. 4/2020 <<<

 


СПОДЕЛИ