Йори ХАСИН-ТЕЙЛЪР
Четиво за5 мин.

Актрисата Йори Хасин-Тейлър е родена във Франция в атеистично семейство. Още в ранното й детство се проявява ярко нейната всестранна надареност. Без особени усилия тя наистина постига всяка поставена пред нея цел. Когато става актриса, Йори се омъжва за известен актьор и ражда две деца. Много пътува, обикаля почти цялото земно кълбо. Има всичко, за което мнозина могат само да мечтаят.
И въпреки привидно благополучния си живот Йори постоянно изпитва дълбока вътрешна неудовлетвореност и безуспешно се бори със страха, който не я напуска. Развежда се със съпруга си. Сигурна в това, че заслужава много повече, тя се омъжва за много богат човек. Живее в прекрасна къща, има собствен самолет, скъпи тоалети и украшения. Външно всичко изглежда добре, а чувството на празнота, неудовлетвореност и страх не я напуска.
Ето какво разказва за миналото: «Вътрешно бях напълно празна. Животът ми ми се струваше съвсем безсмислен. Не можех да направя нищо със себе си и станах нетърпелива към хората около мен».
В търсене на изход от създалото се положение Йори започва усилено да се занимава с окултизъм, всякакви предсказания и гадания. Това обаче не й носи облекчение. Страхът я завладява напълно. Все по-често тя прибягва до помощта на лекарствата. В отчаянието си се опитва да се самоубие. И вторият й брак се оказва неуспешен.
В търсене на изход от проблемите си Йори се премества със сина си в друг град, но и там се чувства чужда и никому ненужна. Струва й се, че е станала безнадеждна, вечна пленница на безсмислието и отчаянието. Не знае какво да прави по-нататък. Тогава се запознава с една своя съседка. Ето как френската актриса разказва историята на живота си.

Съседката ми беше човек, към когото не изпитвах никаква симпатия. Бяхме съвсем различни хора. Обаче у нея имаше нещо привлекателно. И колкото по-често се срещахме, толкова повече забелязвах, че тя притежава именно това, към което винаги съм се стремяла. Постоянно излъчваше любов, радост и мир. А аз така и не можех да разбера как може да бъде щастлива, като живее в толкова скромни условия. Нали аз, която имах всичко, бях дълбоко нещастна. Съседката ми имаше нещо, което е невъзможно да придобиеш с пари.
Веднъж не можах да сдържа любопитството си и я попитах:
– Защо си винаги толкова щастлива?
– Това не е моя заслуга – усмихна се тя. – Причината е, че Иисус живее в моето сърце.
Засмях се и заявих твърдо:
– Не вярвам в Бога и те моля повече да не ми говориш за Него!
Въпреки това съседката ми оставаше все така приветлива и радостна, както и преди.
С течение на времето тя ме запозна с приятелите си, също християни, които живееха в нашия квартал. И у тях забелязах същите качества, затова не можех да се избавя от въпросите, които ме преследваха: «Какво все пак ги прави съвсем различни хора? Как мога да стана като тях?» И през ум не ми минаваше тогава, че всичко, което притежават тези хора, им е дал единствено Бог.
Една вечер съседката ми разказа как Иисус Христос е променил живота й. Тя ми обясни причината за моята трагедия – че съм извършила голямо зло и това зло е преграда между мен и Бога. Но Иисус със смъртта Си на Голготския кръст е избавил хората, включително и мен от греха и последиците му. В Неговите очи аз представлявам такава огромна ценност, че Той иска да ми помогне и да бъде с мен винаги. Самият Иисус Христос, Божият Син. И единствено Той може да ми даде мир, покой и пълен отговор на всички жизнени въпроси.
По пътя за вкъщи се замислих. Именно тогава, за първи път в моя живот, за мен се появи лъч на надежда. Толкова неща бях опитвала, защо сега да не се обърна с проблемите си към Иисус? С месеци се борех със себе си, докато веднъж се реших и Го помолих да влезе в живота ми. Тогава не разбирах много, но вече знаех твърдо, че съм взела най-важното решение за мен.
И чудото стана: след една седмица страхът, който ме измъчваше много години, изчезна напълно! Без особени усилия от моя страна настъпи в мен коренна промяна. Ценностите ми, възгледите и дори интересите ми се промениха основно. Бог ми подари това, което виждах в приятелите си християни: любов, радост и мир. Преди не отварях Библията, а сега, като започнах да я чета, усетих огромната промяна у себе си, която, както и у всички Свои деца, Господ извърши у мен.
В Библията пише: «Ако някой е в Христос, той е ново създание; старото премина; ето, всичко стана ново» (II Кор. 5:17). В това се състои голямата надежда за всички хора. И за мен също. Бог ми върна самоуважението, освободи ме от привързаността ми към богатството, измени изцяло моето отношение към децата. Станах наистина нов човек! Семейният живот, парите, децата и успехът не ми донесоха истинското щастие. Само Господ ми подари онова, за което не можех и да мечтая. За първи път в живота си разбрах какво е истинско щастие.
Промяната у мен беше толкова ярка, че Бог можеше да ме използва като свидетелство за нов живот пред цялото ми семейство. Скоро моята майка, дъщеря ми и синът ми се обърнаха към Иисус.
А как започна всичко? С това, че някой е сметнал за необходимо да говори с мен за Христос. Понякога се питам: «Какво щеше да стане с мен, ако съседката ми не ми беше казала нищо за Спасителя?» Сега заради спасението на другите се чувствам задължена да отивам смело при тях и да свидетелствам за спасяващата Христова любов. Бог иска Неговите деца да носят вестта за спасението на другите. И аз го правя с радост, тъй като дължа на Него всичко!

Йори ХАСИН-ТЕЙЛЪР


СПОДЕЛИ