Иван Вълков
Четиво за4 мин

Дмитриевна Криженевская от град Курск, член на църквата на ЕХБ „Христова любов“, отиде във вечността. И съпругът й, и тя се разболяха от ковид. Той все още се възстановява в болницата, а тя беше преместена в интензивно отделение, а там беше отделена от тленното си тяло.

Ще запомня тази наша сестра като скромна жена, особено издръжлива и търпелива. Бог ми позволи да се срещна с нея в началото на 1993 год. Всичко описвам подробно в книгата, позната, може би, на много читатели: „Цената, която аз заплатих за окултизма“. Тогава помолих Галина Дмитриевна да напише свидетелство за това как е била жертва на окултизма и как Христос я е избавил, правейки я своя дъщеря и особено смирен съд, въпреки че врагът й обещаваше големи перспективи във всички посоки, ако тя остане вярна на него и покорна робиня. С някои братя бяхме свидетели на цената, която тя плати за отказа си, и на свободата, която тя придоби, но не можах всичко да опиша в книгата.

Тази свобода тя положи в краката на Освободителя. Тя не демонстрираше специалното си предназначение, въпреки че това имаше значение лично за мен, който получих толкова много знания за духовния свят и за действията на демоните именно през периода на нейното освобождаване. Така че никоя литература и семинар не биха ми дали това, на което Бог ме научи по време на тази духовна битка: постоянно задълбочено изучаване на Писанието, молитва, пост и противопоставяне на нечистите духове, които бяха в нея. След като се обадих на презвитер Иван Алексеевич Калуцки, аз го помолих още веднъж да ми каже с какво ще запомнят сестра Галина Дмитриевна той и църквата. Това, което ми каза, аз го знаех, но пожелах потвърждение. Между другото, той беше един от активните участници в освобождаването й през деветдесетте години на миналия век.

 Сестра Галина Дмитриевна беше много скромна и смирена сестра, която перфектно и точно изпълняваше всички поръчения на църквата. Като библиотекар беше много коректна, постоянна, последователна, точна и съвестна във всичко, с което се заемаше. Тя не правеше впечатление, не се стремеше към слава, признание и имидж, въпреки че имаше голям потенциал за това. Не се стремеше към ръководни позиции. Никога не отговаряше на въпроси прибързано, а слушаше внимателно и спокойно, молейки Бог за отговор, и винаги уцелваше същността точно в десетката.

Благодаря на Бог, че ми позволи да взема участие в решаването на нейната съдба тук на земята и във вечността. За мен тази скромна жена е легендарна личност, която заслужава да бъде последвана. Не я идеализирам, а просто искам да кажа на всички, че трябва да помним не само изключителните личности с тяхната слава, но и онези, които Бог използва по чуден начин, водейки ги през подобни изпитания. Ето един малък пример.

 Буквално ден преди смъртта й ми пише мой брат от Пловдив. Казва се Борислав, бивш наркоман, който, без да знае, чете за пореден път книгата за Галина, преведена на български през 2000год. Докато беше на легло след операция, му се появи желание да преиздаде тази книга за своя сметка, осъзнавайки значението й лично за него, за неговите собствени промени. Когато му казах, че Галина е болна, той сподели: „Чрез тази книга опознах теб и църквата ви, когато една жена, посещаваща вашата църква, когато аз се лутах ме покани в апартамента си  и настани на пода, ми даде да прочета „Цената, която аз заплатих за окултизма“. Прочетох я на един дъх и реших в себе си, че непременно трябва да се срещна с нея и с тези хора.“ Днес Борислав е баща на четири деца, завършил е богословски институт още в първите години след кръщението си, а сега продължава да учи в държавен университет. Той има собствен бизнес. Написа свидетелството си за това как е повярвал, как Бог го е освободил от зависимостта му и как го е изцелил от хепатит още преди брака му чрез молитва с елеепомазание. А аз съм свидетел и участник във всички тези чудеса.

Познавам доста хора, които, след като са прочели свидетелството на Галина Дмитриевна, се освободиха от различна степен на окултна зависимост. Мнозина спряха по този път, като отвориха очите си за това зло. По тази тема все още може да има много спорове или съмнения, а може би дори и осъждане, въпреки че времето и ситуацията диктуват свои правила и всяко празно богословие по тази тема, което е само на теоретично ниво, се къса по шевовете. Като например, че няма обладани или не ни е дадена властта да ги освободим, или че това е било факт само във времената на апостолите. Или обратно – крайностите, на които сме свидетели, приличащи на шоу, сцените на „изгонването“, където демоните, присъстващи в самите лидери, прескачат от един в друг, вкарвайки всички в религиозен окултизъм, от което психиатричните болници се препълнват с жертвите на тази съблазън.

Галина Дмитриевна Криженевская


СПОДЕЛИ