Четиво за4 мин.

Тези дни станахме свидетели на поредното шоу на американеца Бени Хин, наречено „Вечер на чудеса и изцеления с пастир Бени Хин“. Много хора искат да вярват, че Бени Хин е велик Божи служител. Когато чистосърдечните вярващи даряват парите си за служението на Бени Хин, мнозина от тях го правят със съзнанието, че тези пари отиват за Божието дело. Така той е спечелил милиони.

Събитието в София беше организирано в НДК, зала 1 и зала 3 (около 4600 места). Зала 1 не можа да побере всички желаещи да бъдат изцелени и „помазани със Светия Дух“. Затова зала 3 стана втори ешелон за онези, които вярват, че Бени Хин може да реши техните проблеми (най-вече финансови) и да ги дари със здраве.

Гледайки размазания образ на видеостената, хората от зала 3 реагираха така, сякаш Бени Хин също ги вижда и им говори лично. Почти всички изпълняваха заповедите му – ту да вдигат ръце, за да позволят на Светия Дух да действа, ту да Го хвалят с многократно „Алилуя!“, ту да мълчат и да не мърдат, докато Бени черпеше сили от своя… извор. На моменти той ги приканваше да викат и да говорят на езици. Стряскаше ги с крясъци и се надвикваше със своя преводач – двойник, който го имитираше във всичко, включително с езика на тялото. Двамата използваха някаква жестомимична азбука, защото на всяка съществена дума съответстваше определен жест. Ръкомахането, въртенето във всички посоки и разхождането по сцената трябваше да направят думите на Хин по-въздействащи за аудиторията.

За още по-голяма убедителност двамата с преводача разлистваха и цитираха Божието Слово. Опрощаването на дълговете, обещано в Библията за вярващите в Иисус Христос, според шоумена Хин трябва да се разбира като финансова печалба и просперитет. Той спомена богатството на Авраам и на Соломон в подкрепа на тезата си, че да бъдеш Божие дете, не означава непременно да си беден. Разясняването на тази идея насочи към важната практическа цел – кутиите за дарения (т.е. за жертви). Както увери Хин, жертвите на зрителите трябва да бъдат щедри, защото нуждите на служението му са големи. Той каза: „Ако имаш голяма нужда, посей голямо семе.“ Даваш толкова, колкото смяташ, че си заслужава за опрощаване на дълга ти.

Възгледите на Бени Хин се редуваха с екзалтирани изпълнения на християнски песни, говорене на езици, издигане на ръце от публиката и зареждане от проповедника с нови дози от сили и енергии. Светият Дух беше призоваван да изпълни всички присъстващи и да ги изцели. Зала 3 съпреживяваше чрез екрана случващото се в зала 1. Хората гледаха свидетелствата на току-що „изцелени“ вярващи, допуснати на сцената. От публиката приемаха за достоверно онова, което виждаха на екрана, – как Бени Хин „помазва със Светия Дух“ „изцелените“. Той ги подхващаше с ръка за врата и им сигнализираше кога да падат. Зад тях стояха служебни лица, които да ги подхващат, да ги полагат бавно на пода, а после да ги вдигат. За истинско падане и дума не можеше да става. От екрана се видя, че някои от подбраните за падане по гръб оказаха съпротива. Хин каза за тях, че имали натрупани лоши емоции. Публиката в зала 3 беше възхитена и аплодира „изцеляването“ на жена, която не присъства в НДК, но слуша цялото събитие по телефона.

Така Бени Хин „помаза със Светия Дух“ когото можа, включително своя антураж на сцената. Видя се груповото падане на хората му, хванати за ръце, но съзнателно предпазващи телата си (особено главите си) от съприкосновение с пода. Всъщност те би трябвало да са абсолютно здрави заради многото сеанси за изцеление, в които са участвали. По същата причина би трябвало да са и „най-силно помазаните със Светия Дух“.

След като се сбогува със зала 1 (и се закани пак да дойде), Бени Хин удостои с неколкоминутно присъствие и зала 3. Но там не се случи нищо особено, пък и той беше вече изморен от това над четиричасово „изцеляване“ и „помазване“. Инвалидите обаче така и не станаха от количките си. Поне получиха уверение, че помазанието със Светия Дух може да ги настигне и по пътя за вкъщи.

Хората започнаха да се разотиват и бавно да се връщат към обичайния си живот, където нямаше и следа от очакваното „помазание“, а Бени Хин отиде да си почива в луксозния си хотел, за да отпътува със своя самолет.


СПОДЕЛИ