Крег Маси
Четиво за12 мин.

Светът става все по-малък. Но дали това укрепва отношенията между хората? Не! Напротив, ставаме все по-независими един от друг. Забързаното ежедневие, от което всички страдаме, утежнява и без това сложните отношения между хората.

Господ е замислил всичко по-различно. Затова е сътворил брака като единство между мъжа и жената. Сатана се опитва да разруши това единство. Резултатите от неспирните атаки срещу християнския брак наблюдаваме всеки ден. Но ако разберем начините, по които дяволът действа, ще направим първата крачка към победата над него. Оръжието за тази битка ни е дал Иисус Христос.

Съвършен брак няма и не може да има, защото мъжът и жената са несъвършени. Несъвършенството обаче не е препятствие за съединението на две любещи сърца, защото всеки брачен съюз е способен да се развива.

На семинарите, посветени на християнското семейство, винаги питам младите хора кой от тях е подготвен за създаването на такова семейство, за съвместно развитие, изграждане, задълбочаване на любовта един към друг? Малцина могат да дадат положителен отговор.

Не само невярващите са изложени на влиянието на света, християните също попадат под неговото въздействие. За съжаление, много от тях демонстрират пред хората любвеобилни отношения, а зад затворените врати помежду им властват мълчание, разпри, дори деспотизъм и насилие. Как е възможно това? Нали съпрузите някога са посветили живота си на Иисус! И би трябвало да живеят в постоянна връзка с Него.

Бог сътворява Адам и Ева един за друг. Никой не трябва да разделя онова, което Той е съчетал. Но Сатана с хитрост избира момента, в който да остане сам с Ева.

Очевидно Адам й е разказал, че Бог им е забранил да ядат плодовете от определено дърво. Когато тя все пак прави това, пренебрегва не само заповедта на Бога, но и предупрежденията на мъжа си. Така Сатана успява да нанесе удар по самата основа на съпружеството.

Нека си припомним и за цар Давид. Той не само нарушава седмата заповед, но е и виновен за смъртта на човека, чиято съпруга е отнел. При това Давид вярва в Бога с цялото си сърце и Му е предан. От този пример можем да видим каква власт има Сатана, колко умело изкушава човека и го вкарва в капан.

Бог е създал брака като съюз между двама души за цял живот. Но още когато Мойсей води избрания народ, израилтяните искат от него да им предостави възможност за развод. И той им дава това разрешение. Иисус Христос по-късно казва, че Бог не предвижда възможност за развод, но го допуска поради коравосърдечието на народа (Марк 10:5).

Сатана използва много коварни средства, за да ожесточи съпрузите един срещу друг! Не можете да избегнете опитите му да разруши и вашия брак. Но ако двамата с партньора си не му дадете възможност да го направи, той няма да има власт над вас.

Как лъжите на Сатана проникват в християнския брак? Кои са тези лъжи?

Първа лъжа. Ако сте нещастен в брака, разбира се, вината не е ваша, а преди всичко изключително на вашия партньор!

А каква е истината? Вие сте отговорен за това, какво е поведението ви в брака. Това не значи, че вашата половинка няма вина в някои конкретни ситуации, но ако искате да намерите решение на проблемите, първо трябва да промените собственото си поведение.

Библията сравнява отношенията между мъжа и жената с отношенията между Христос и вярващия. Христос е безгрешен, затова поема отговорността за нашето спасение върху Себе Си.

Така и вие трябва да поемете отговорността за спасението на вашия брак. Ако обичате партньора си и се опитвате да не го упреквате, вашият съюз ще се укрепи. Но ако съсредоточите вниманието си върху слабостите му и при всяка възможност ги припомняте, бракът ви няма да устои дълго. В Библията четем: „Преди всичко имайте усърдна любов помежду си, защото любовта покрива множество грехове” (I Пет. 4:8).

Втора лъжа. Защитавайте своите права!

В брака често се води борба за власт. Всеки иска да бъде в центъра на вниманието. И тук Сатана предлага богат избор от примери за поведение. Ако нещо не става според желанията ни, се дразним. Отказваме да съдействаме, не говорим. Като се надяваме да спечелим борбата за власт, губим обективността си, а като победим, може да изгубим партньора си.

Бог казва, че съпрузите трябва да бъдат „една плът”. „Не гледайте всеки само за своето, а всеки и за чуждото” (Фил. 2:4).

Трета лъжа. Направили сте всичко възможно бракът ви да бъде щастлив.

Нима? Не пропуснахте ли тъкмо онзи проблем, който застрашава вашия брак?

Водил съм много семинари на тази тема и ще си позволя да споделя наблюденията си. Ще се учудите, ако разберете колко малко християни се опитват да разрешат съпружеските си проблеми. Понякога всеки от тях се моли само за това, Бог да застане на негова страна.

Ако ситуацията се развива по нежелан за тях начин, се вживяват в ролята на мъченици. Например и двамата съпрузи споделят: „Молих се, опитвах се да направя нещо. Но стана непоносимо.”

А какво ни казва Божието Слово?

„Любовта дълго търпи и е милостива, любовта не завижда, любовта не се превъзнася, не се гордее, не безобразничи, не търси своето, не се раздразва, не държи сметка за зло, не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината, всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи” (I Кор. 13:4–7).

Четвърта лъжа. Бракът е романтична мечта, в която двама души са щастливи завинаги.

Венчал съм около хиляда двойки. Всеки един от съпрузите в тях е бил убеден, че неговият брак е особен и, разбира се, е за цял живот. При това несъмнено сгодените повече витаят в облаците, отколкото живеят в реалността.

Преди сватбата разходката на лунна светлина може да бъде възхитителна. Но няма как да изградиш брака си върху това. В него има и плачещо дете, и мръсни чорапи, и неизмити съдове, и мръсни тоалетни, и неоправени легла. Дяволът използва всеки детайл, за да раздели съпрузите.

Нерядко мъжът казва на жена си: „Ти вече не си онова очарователно момиче, за което някога се ожених. Промени се.” Но най-вече се е променило отношението на съпруга й към нея. Той е повярвал на шепота на дявола, че бракът от начало до край е романтика.

В Библията обаче се казва: „А плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание; против такива неща няма закон” (Гал. 5:22–23).

Пета лъжа. В брака получавате повече, отколкото давате.

Сатана поднася тази лъжа много изкусно.

Млад човек прави бързо кариера във фирмата си. Запознава се с момиче, което е станало кралица на красотата в повече от двадесет конкурса. Оженват се и започват проблемите.

Мъжът скоро се убеждава, че жена му е празно, егоистично същество, което прекарва безброй часове в грижа за себе си и за красотата на своето тяло. Освен това тя иска винаги да бъде в центъра на вниманието и отказва да се грижи за дома – не върши дори най-обикновените неща.
 А жената скоро разбира, че се е омъжила за човек, който не се възхищава на нейната красота, а се интересува единствено от собствената си кариера.
 Ето един типичен пример как Сатана използва човешката слабост да получаваш повече, отколкото да даваш.

Но дяволът използва още един вариант – „бартерна сделка”. Съпрузите показват ясно, че са готови да дадат само срещу възнаграждение. В брака, изграден върху любов, такива изисквания не се поставят. Човекът, който обича, охотно дава с желание и от сърце. В Деянията на апостолите се казва: „По-блажено е да дава човек, отколкото да получава“ (Деян. 20:35).

Шеста лъжа. Макар да живеете в брачен съюз, не забравяйте себе си.

Съпрузите се грижат за взаимното си благополучие. Независимостта в брака, която днес се провъзгласява, изглежда привлекателна, но в края на краищата води към разрушаване на съпружеските връзки.

Да си женен не означава да изгубиш своята индивидуалност. Но това не бива да се смесва с независимостта. Напротив, колкото повече общи интереси имат съпрузите – на работа, вкъщи, в църквата, – толкова по-здрав е бракът. „Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си; и двамата ще бъдат една плът” (Мат. 19:5).

Седма лъжа. За известно време спокойно можете да поживеете разделени.

Сгодените момче и момиче винаги искат да бъдат заедно и да си споделят всичко. Защо след сватбата нещо трябва да се промени? Защо мъжете изведнъж заявяват, че имат много работа, и заминават в командировка, която за няколко дни или седмици ги разделя от съпругите им?

Но ще попитаме и обратното. Защо жените си създават свой собствен кръг от познати и водят напълно независим от съпрузите си живот в обществото? Какво може да оправдае това ненужно разединение?

Разбира се, много съпруги се дразнят от това. „Още отсега ме е страх от времето, когато мъжът ми ще се пенсионира и по цял ден ще си стои вкъщи” – казва една жена. А мъж, чиято съпруга от юни до август живее с децата на село, обяснява: „Харесва ми да бъда сам вкъщи, толкова ми е спокойно.”

Дали тези съпружески двойки знаят какво е истинска любов? Това е общуване, духовно развитие и единство.

Млада, щастлива семейна двойка след раждането на третото си дете изпада във финансови затруднения. Двамата решават, че и жената трябва да тръгне на работа. За да не дават пари за детегледачка, започват да работят в различни смени. Така се виждат само за няколко минути на ден. Финансовите им проблеми се разрешават, но възникват други. Колегата на жената е почти неин връстник. Скоро и двамата забелязват, че имат много общи интереси. Постепенно времето, прекарано с колегата, започва да я удовлетворява много повече от почивните дни с мъжа й и децата. Съпругът разбира, че нещо не е наред, но не казва нищо. За да отмъсти, започва връзка с млада жена от своята работа. Ето защо в Битие четем: „Не е добре за човека да бъде сам; ще му създам подходящ помощник” (2:18). Колко важен е смисълът на думата „помощник”!

Осма лъжа. Караници, скандали, жалби, търсене на грешки у другия – всичко това ви очаква в брака.

Твърде малко християнски бракове не познават този проблем. Случва се и сгодените двойки да имат различно мнение, но се стараят да не се карат. Колко брачни партньори обаче разрушават семействата си, като позволяват на Сатана да сее раздори, вместо да търсят мира, който им предлага Христос?!

Прочетете няколко пъти заедно с партньора си Песен на песните от Стария Завет, защото там се говори за любовта.

Сатана иска да ни убеди, че съпрузите трябва да се карат. Той внушава и на двамата, че е добре на висок глас да изказват гледната си точка. Понякога спорът помага да се изяснят недоразуменията. Но ако той се води без помощта на Иисус Христос, ще се стигне до злобни, безсърдечни и унизителни думи, които в крайна сметка ще отровят брака.

В Новия Завет се казва: „Така и езикът е малка част от тялото, но много се хвали. Ето, съвсем малко огън, а колко много дърва запалва!… Защото където има завист и свадливост, там има бъркотия и всякакво лошо нещо. Но мъдростта, която е от горе, е преди всичко чиста, после миролюбива, кротка, сговорчива, пълна с милост и добри плодове, примирителна, нелицемерна” (Як. 3:5, 16–17).

Девета лъжа. Всичко е мое – къщата, парите и децата.

Сатана иска да внуши на съпрузите: „Моето принадлежи на мен и твоето също принадлежи на мен.” Съпрузите трябва да се отнасят по-различно към своето имущество: аз принадлежа на теб, ти принадлежиш на мен, всичко, което имаме, принадлежи на нас.

В брака е нужно да споделяме всичко: мислите, чувствата, духовния си живот. Цялото имущество трябва да бъде общо. И всичко да бъде под контрола на Светия Дух. Тогава се създава хармония.

Десета лъжа. Мъжете и жените са еднакви и трябва да се отнасяме еднакво и към тях.

Но Бог казва, че е създал мъжа и жената съвсем различни и не само външно. Те мислят и чувстват по различен начин. Библията описва тези различия.

В нея неведнъж се подчертава, че задачата на жената е да създаде семеен уют. А мъжът трябва да се грижи за жена си. В един добър брак двамата се стараят вярно да служат един на друг.

Единадесета лъжа. Мъжът превъзхожда жената.

Мъжете често смятат, че жените трябва безропотно да се подчиняват на техните желания. За съжаление, това мнение е разпространено и в християнските кръгове. Бог казва, че жената трябва да се подчинява на мъжа. Но много хора не четат втората част от тази библейска истина. А там е казано, че мъжът отговаря пред Христос за това, как се отнася към жена си. Обратното на това дяволът предлага ново учение: за превъзходството на жената над мъжа. А превъзходството означава гордост, егоизъм, властолюбие. Така любещите отношения не се развиват.

Този, който защитава такива възгледи в християнския брак, го разрушава. Затова в Библията се казва: „Но и всеки един от вас да обича своята жена както себе си; а жената да се бои от мъжа си” (Еф. 5:33).

Дванадесета лъжа. Не е задължително да сключиш официално брак.

Сатана иска да внуши, че раздялата и разводът са възможни алтернативи. Той също препоръчва силно и извънбрачните връзки. Освен това, разбира се, съветва двойките да живеят заедно без брак или да се отдадат на свободна любов.

Дяволът се старае да внуши, че непристойното и циничното, порнографията в книгите и списанията имат морално оправдание.

Фантазията му е неизчерпаема, когато става въпрос за разделяне на съпрузите. Ето как Библията се противопоставя на това:

„А блудство и всякаква нечистота или сребролюбие даже да не се споменават между вас, както прилича на светии” (Еф. 5:3). „Женитбата нека бъде на почит у всички и леглото неосквернено; защото Бог ще съди блудниците и прелюбодейците“ (Евр. 13:4).

Тринадесета лъжа. Децата са тежест.

Децата са благословение от Господ. И Бог казва, че те трябва да бъдат възпитавани с любов и напътствани в живота, също и че това е задача както на майката, така и на бащата.

Прекалено много мъже християни смятат, че техните жени трябва да носят по-голямата отговорност за децата. Но ако един от съпрузите не осъзнава своята отговорност, децата страдат. В Пс. 127:3–5 се казва: „Ето, наследство от Господ са синовете и награда от Него е плодът на утробата.”

Вгледайте се още веднъж в тези лъжи и помислете дали някоя от тях не се е прокраднала във вашето съзнание. Ако е така, как можете да се освободите от това подвеждащо мнение? Възможно е да сте ги възприемали от незнание. Но това не е оправдание. И не молете партньора си да направи първата крачка. Не посочвайте неговите грешки, а позволете на любовта да покрие греховете и не се отчайвайте, ако резултатите не дойдат веднага. По-добре се молете най-много за това, Бог да благослови промененото ви поведение. Както гневът предизвиква гняв, безразличието – безразличие, омразата – омраза, така любовта поражда любов.

Ако се откажете от теориите на Сатана, това ще бъде вашият принос в оздравяването на брака ви.

А успехът ви в този процес ще зависи от едно решаващо обстоятелство – от промяната на вашата душевна и емоционална вътрешна нагласа, когато вместо желанието да вземаш, дойде желанието да даваш, вместо гнева – мирът, вместо безизходицата – надеждата. Иисус ще ви помогне в това.

Крег Маси


СПОДЕЛИ