Архимандрит доц. Павел Стефанов
Четиво за7 мин.

Възгласът “Вечная память”, с който завършва всяко православно опело, звучи като ирония, тъй като за огромна част от покойниците си спомнят само най–близките им роднини, а не след дълго ги забравят и те. Редки изключения са хората, чиято слава, за добро или за зло, не само не помръква след смъртта, но нараства. А при някои дори придобива болезнени и уродливи размери. Един пример за такава посмъртна “слава” е Евангелия Гущерова, по–известна като „петричката врачка”, „леля Ванга”, „баба Ванга”, а напоследък все по-често наричана от медиите „светицата Ванга”.

Тя е родена на 31 януари 1911 г. в Струмица (сега Македония) в бедно семейство. Още като дете обича да гадае с момите по празници, да скрива предмети и да ги намира със затворени очи и т.н. На 12-годишна възраст, когато е на полето със сестра си, се извива вихрушка, която я помита и я отнася на 2 км. Този момент трябва да се подчертае, защото народното суеверие олицетворява вихрушката със зла сила, която може да убие човека или да събуди у него лудост. Ванга не умира и не полудява, но ослепява. В началото на 1941 г. й се явява конник, който излъчва светлина и се представя за Йоан Кръстител (по други източници за Йоан Златоуст). Казва й, че тя ще започне да предсказва, а той ще бъде до нея, за да й предава информацията от отвъдния свят. Вместо да се посъветва с духовник и да отхвърли съблазънта, Ванга изпада под влиянието на явилия се й дух.

Още през април 1941 г., когато Вермахтът нахлува в Югославия, Ванга започва да пророчества със силно променени лице и глас. Тя раздава и рецепти за лекуване предимно с билки. Нейната слава се разнася из града и цяла Македония. На 8 април 1942 г. ú посещава самият цар Борис ІІІ, който е склонен към мистицизъм и постоянно се съветва с дъновиста Лулчев. Твърденията, че при Ванга идва самият Хитлер, са абсурдни. След бягството на Рудолф Хес в Англия през 1941 г. фюрерът заповядва да арестуват всички астролози и гадатели в Германия, защото „предателят” се е съветвал с астролог.

През 1942 г. Ванга се омъжва за Димитър Гущеров и се преселва в Петрич. Семейният й живот е нещастен. Нито има деца, нито успява да повлияе на собствения си съпруг, който става алкохолик и умира от цироза на 40-годишна възраст. Ванга живее в Петрич, но приема посетители в местността Рупите, където в древността е имало езическо капище. Откарват я в София, за да говори с комунистическия диктатор Тодор Живков. Първоначално той е скептичен, но е впечатлен от разговорите им и от 1967 г. разрешава посещенията при нея да бъдат институционализирани и платени. Част от таксата се прибира от държавата. Обикновено Ванга приема по 100–120 души на ден и за целия период на врачуване се е срещнала с над един милион души.

Проучват я нашумелият по това време сугестолог проф. Георги Лозанов и други учени, за нея са заснети филми, написани са не малко книги, особено от племенницата й Красимира Стоянова. В края на 70-те и началото на 80-те години Ванга е привлечена в окултисткия кръг на Людмила Живкова, който се стреми да съчетае комунистическите догми с Агни йога на масона Николай Рьорих. В този кръг влизат Светлин Русев, Богомил Райнов, Нешка Робева и др. Баба Ванга умира на 10 август 1996 г. Погребана е до построената от нея църква „Св. Петка” в Рупите, където активно се поддържа култът към нея. Сега там е изграден манастирски комплекс и се предвижда да има огромна ботаническа градина, парк и езеро.

При среща с някогашния лидер на СДС Петко Симеонов баба Ванга подсказва лозунга „Времето е наше”. Президентът на „Подкрепа” Константин Тренчев признава, че от 1992 до 1996 г. се е срещал с нея 50 пъти. Тя е кръстница на известния банкер Емил Кюлев, който по нейно нареждане купува чифлик до Мелник. Когато изкачва Еверест през 2004 г., Петко Тотев носи “икона” на непризнатата от никого светица Ванга, рисувана от Светлин Русев. Дори иначе благочестивият Симеон ІІ при посещението си на Рупите пали свещ на нейния гроб и в църквата на Рупите.

Съществуват най-различни версии за начина, по който врачува Ванга. Може би най-смехотворната е на Юрий Горний. Той твърди, че петричката гадателка разполагала с огромна мрежа от информатори в хотели, рейсове и таксита, които предварително обработвали и прослушвали бъдещите й клиенти, като й предавали събраните сведения. Други смятат, че тя има способността да чете мисли, но това не може да обясни как говори за хора и събития, за които посетителите й изобщо не знаят или не си спомнят. Ванга не е и шизофреник с раздвоена идентичност. Изводът е един – феноменът Ванга не се поддава на материалистично (атеистично) обяснение. Ключът към разгадаването на този проблем е другаде.

Близки на Ванга разказват как понякога тя изпада в транс, променя рязко лицето и гласа си и започва да говори от името на други хора. Самата тя споделя, че предсказва, като общува с духовете на умрелите. Всъщност това не са духове на покойници, а са духове, подчинени на дявола. Бесовете разполагат с известни познания за бъдещето и миналото и ги нашепват на врачката. Тя не винаги разбира какво й казват. Описва духовете като прозрачни и безцветни („като вода в чаша”), но същевременно излъчващи светлина („като огън в печка”). Според нея те вървят, сядат, плачат, смеят се. Сред тях тя среща духовете на Ленин, Рьорих, Брама. Ванга описва духа на създателката на теософията Елена Блаватска като най-силния дух, който е срещала.

Важна подробност е бучката захар, която врачката иска посетителите ú да носят. В окултизма и магията кристалите играят голяма роля. Тя е откровена пред близките си: „Понякога спя само един час. Духовете не ми дават мира. Тормозят ме, будят ме. Казват: „Ставай. Време е да се работи.” Въпреки крайно изтощителния печалбарски маратон, в който се превръща животът й, тя притежава невероятна, бясна енергия.

Полуграмотната Ванга твърди, че е православна вярваща, но нейните възгледи за религията нямат нищо общо с християнството. На въпроса дали вярва в Бога тя отговаря объркано: „Бог не може да има на света, Бог е този свят. Няма Бог в човека, но има човек в Бога.” Ванга отхвърля и традиционното християнско разбиране за рая и ада: „Това са различни страни на живота без тяло. Ако умрелият е нужен на живите – това е рай.” По отношение на Спасителя Ванга фантазира, че Христос „няма фигура”, а е „огромно огнено кълбо”. За най-голям светец тя признава руския монах Сергий Радонежки, който „се превърнал в светлина”. Според баба Ванга всички религии ще отпаднат и ще остане само учението на Бялото братство (на Рьорих), което ще завоюва света, като тръгне от Русия. Тя нарича това учение „огнена Библия”.

Ванга не вярва в безсмъртието на душата и възкресението, а в източния мит за прераждането. Според нейните думи първата й майка била фараонка от Египет, а тя самата няколко пъти се прераждала. Твърди, че съветските ракети „очистват” и „освещават” космоса над Русия, а Юрий Гагарин възприел „небесно тяло”.

Погрешните предсказания и гадания на Ванга нямат чет. Съчиненият от нея разговор с Хитлер е само началото. Търновският поет Радко Радков, който беше много близък с Людмила Живкова, сподели в разговор с мен, че петричката врачка й казала за него, че бил „английски шпионин”. Това е не само лъжа, но и клевета. На Александър Бовин Ванга предсказва, че СССР ще окупира Чили и „скоро червени знамена ще се развяват в много страни на света”. Дори заявява, че България неминуемо ще влезе в СССР. Нещо повече: „Русия ще стане господар на света.” Ванга стига до нелепост, когато забранява на своите клиентки да носят обувки с токчета, защото „пречат на небето”, а един руски писател съветва да оставя ръкописите си отворени през нощта, за да попият „небесни енергии”.

Някои хора в България и чужбина са заинтересовани да увековечат антихристиянския култ около покойната врачка Ванга от Петрич, да я представят едва ли не за светица и богиня, за да се противопоставят на здравото традиционно християнство. Дали ще успеят, зависи от всички нас. Нека се вслушаме в трезвото предупреждение на апостол Павел: „Да не бъдем вече младенци, люлеени и увличани от всеки вятър на лъжливо учение, по лукавството на човеците, по хитрото изкуство на измамата” (Еф. 4:14, СИ).

Архимандрит доц. Павел Стефанов

Шуменски университет


СПОДЕЛИ