еп. Иван Вълков
Четиво за5 мин.

Здравейте, скъпи братя и сестри, скъпи приятели,

Вече няколко години съзнателно разграничавам празниците Рождество Христово и посрещането на Нова година. Не искам да ги свързвам поради ред причини, които не е времето и мястото сега да разглеждаме. Преди да честитя Нова година, не мога да пропусна най важното, което винаги съм правил – да се обърна назад във времето, и то не далечното а само към последната една година, която отмина и отиде във историята, може да се каже – дори във вечността.

Благодаря!

Много малко неща в живота могат да стоплят една душа, да успокоят едно сърце и суетен ум. Осъзнатото „благодаря“ е едно психодуховно явление, което има такова благотворно въздействие върху човека. Ето защо ап. Павел пише: „За всичко благодарете!“ (1 Сол. 5:18). Бих искал да вляза в новата 2014 година с много „Благодаря!“.

Благодаря на Бога за истинското осъзнато спасение и избавление от всички беди, които врагът на душите ни беше приготвил за нас като своя трапеза! Но Бог приготви и сложи друга, Своя трапеза, и то пред очите на онези, които ни мразят. Благодаря за семействата ни, за църквите ни, за служителите ни, за всички сътрудници!

Благодаря за мирната и богата на всичко земя България, малка, но много красива!

Благодаря на Бога за извършените служения и мероприятия през изминалата година! Благодаря за битките и победите, за скръбта и радостта!

Благодаря за спасените души, за посветените чрез водно кръщение, за всичките живи членове на Тялото Христово!

Благодаря на Бога за финансите, с които не само покрихме нуждите на нашите църкви, но и извършихме толкова много мероприятия чрез най-разнообразни служения за страната ни!

Благодаря за здравето и силите, които само Той ни подари!

Благодаря най-вече за изграждането на правилните взаимоотношения, върху които все още трябва да се работи, но началото и процесите вървят много добре! А това означава, че никой няма да пожелае да промени нещо и чрез това да си изгуби мира, покоя, радостта и най-вече – удовлетворението от християнския живот.

Благодаря на всички за активното участие най-вече с молитви, с пост, с различни приноси, които са плод на ръцете ни, на талантите, способностите и навиците, придобити през вече немалкото години съвместна работа!

Като епископ на БХБЦ, благодаря на всички за послушанието и покорството, които не са акт на сляпо подчинение, а на задълбочен анализ, синтез и обобщение, с цел постигане на най-доброто за всички ни!

Все повече осъзнавам колко са важни и необходими периодичните срещи помежду ни за съвети, дискусии и диалог, както и за вземане на правилни съвместни решения. В тази връзка снощи нещо ме подтикна да прегледам някои документални филми за войната в Чечня. Бях ужасен от резултатите от липса на координация, липса правилни решения, на стратегия и от страшния край – невинни жертви, деца на 19-20 години, лишени от живот, физическо и психическо здраве, да не говорим и за семействата, които изгоряха от това безумие и безразсъдство. Всъщност, вече си спомних какво ме подтикна: двата вчерашни атентата във Волгоград, които отнеха десетки мирни, нищо неподозиращи жертви.

Нека през новата година да придобием още повече мъдрост и разсъдителност във всяко дело и мероприятие, да успеем да постигнем повече заедно, като на всеки се дава развитие и реализация според личното си призвание и предназначение на тази земя. Бъдете благословени и никога да не ви липсва усмивката, която отразява вътрешния мир, покой, радост и удовлетворение от правилния начин на живот. Нека се стремим към най голямата придобивка и в идващата година – доволното и благодарно сърце (1 Тим. 6:6).

Ако бих имал талант и способност да пиша стихове и песни, щях да правя това поне веднъж в годината подобно на Моисей, който написа песен след преминаването през Червеното море. Щях да опиша явяването на славата Господня и да прославям Името Му за чудните дела, извършени от Него в годината, която оставихме след себе си. За мен всяка една година е извървян път по дъното на житейското море.

Благополучният край на годината е изкаченият бряг, откъдето се оглеждам назад и вътрешно пея песен както Моисей и Мариам, докато си спомням дните подобно на крачки, измерващи дъното, изпълнено с опасности и предизвикателства, с труд и носене на бреме. Бремето на своята и чуждата тежест, така че да не изостане никой и да не остане нито в Египет, нито на дъното, което след време се покрива от водите на вечната история. Затварят и запечатват всичко, извършено и сторено – както доброто, така и лошото, което ще се разкрие в бъдещето на вечният съд.

Но спасените и тази година викат и пеят, радват се и веселят като Израил, защото техните стъпки, а не те самите, останаха във водата – техните страхове и охкането, болките и потта, мръсните парцали и ненужните вещи, които пречеха да се придвижваме по-бързо и по-лесно. Болестите и ропотът останаха там, вече покрити от Божиите води на Неговата милост и никога вече няма да се изявят. Защото са опростени и забравени.

Пророк Михей пише: „Кой Бог е като Тебе, да прощава беззаконие и да не смята престъплението на остатъка на Своето наследие? Той вечно се не гневи, защото обича да се смилява. Той пак ще се смили над нас, ще изглади нашите беззакония. Ти ще хвърлиш всички наши грехове в морските дълбини. Ти ще покажеш вярност към Иакова, милост към Авраама, както си с клетва обещал на отците ни от първите дни.“ (Мих. 7:18-20). Той е Този, Който показва вярност към Своята Църква, към Своите новородени деца.

Нека Му благодарим, нека Го хвалим от все сърце, защото Той е достоен за това. Алилуя, амин!!!

„И да бъде благословението на Господа, нашия Бог, върху нас, и спомагай ни в делото на ръцете ни, в делото на ръцете ни спомагай“ (Пс. 89:17).   31.12.2013 г.

Честита нова 2014 година!

Ваш любещ сътрудник и слуга,

готов да ви служи и с най малкото: Иван Вълков,

епископ на БХБЦ


СПОДЕЛИ