БХБЦ

Slogan
none.png
Bulgarian English German Russian Turkish
Events

  ПЕТИ СЪБОР НА БХБЦ
 Искра Колева
word


IMG 8887На 19-ти, 20-ти и 21-ви септември се състоя Петият събор на БХБЦ там в планината близо до Пловдив. Мотото на събора беше „Израствайте в Господа“. Събрахме се около 160 души членове на църквата от цялата страна, гости от България, Молдова и Украйна, близки и приятели. Намерението ни, което впоследствие се изпълни, беше да се опознаем по-добре, да споделим каквото ни е на сърце (и добро, и лошо) и чрез общуване да израснем в познаването на нашия Господ, както Той повелява. Това бяха три незабравими и добре оползотворени дни, които, за жалост, изтекоха като пясък между пръстите, а така искахме да нямат край!

Гостите ни от братски църкви по света представиха кратко себе си, своите братя по места и своите служения. Съборът на планината започна с въведение и откриване от нашия епископ Иван Вълков, който ни приветства и ни изяви Словото на тема Духовната планина. Трябва да спасяваме душите си без да се оглеждаме назад, без да избираме нещо друго. Да се изкачим на планината, да разпънем шатри, да издигнем скинията там, където Господ ще предвиди за нас най-доброто. Там Той ще напише на нашите „сърдечни плочи“ Своя закон. На планината, в уединение с Бога, цялото ни естество се променя - дори видът ни се изменя.

DSC 2674-newТемата за духовното израстване на вярващия християнин беше представена от презвитерите на нашата църква като различни етапи след новораждането на човек: духовно бебе, духовно дете, духовен тийнейджър, млад духовен воин и духовен баща. Да не оставаме деца в своето християнство, а да израстваме като се храним сами с духовна храна, да спазваме духовна хигиена, да слугуваме и да се натоварваме с отговорности. Да помним, че ще има изпитания с огън за проверка на състоянието ни и за подготовка за предстоящите духовни битки в нашия живот. Отговорността на духовните бащи е огромна. Духовният баща брани своите, постоянно ги наставлява, постоянно е в молитва. Той трябва да може да мъмри. Никога да не говори мазни неща, а да е строг.

DSC 3111_crПрезвитерите представиха слово за доверието ни в Господ, за стимулите в живота, за работата в мюсюлманска среда, за приоритетните служения в тези последни времена, за Божия план за нашия живот, за естеството на греха. В кратки презентации всеки презвитер показа свидетелства за местните църкви. Представиха се молитвени нужди по места.

Отчете се периодът време от предишния събор до сега. Представени бяха служенията в затворите, социалните и образователните служения и служенията за издаване и разпространение на християнска литература и брошури. Всички тези изяви бяха редувани с общи молитви и прекрасни музикални изпълнения на български, руски и турски език. Нашата музикална формация „Светлина на Балканите“ и хорът на църквата също се включиха активно.

DSC 3152_crИзвършено беше тайнството Господна вечеря. Извършихме молитва на колене с вдигнати ръце на мъжете за това Бог да опази децата – бъдещите поколения, които ще управляват и стопанисват страната ни. Да бъдат опазени от лукавия, защото се вижда как децата не могат да си вдигнат главите по цял ден от всякакви „джаджи“, които векът на консумацията им предлага щедро – уж за добро.

Свикано беше и общо събрание на БХБЦ, където с гласуване бяха решени някои организационни въпроси, които стояха на дневен ред.

Накрая благодарихме в молитва на Господ Иисус Христос за това благовремие и за гостоприемството на нашите домакини от еко-хотел „Здравец“, близо до Пловдив на 1300 м. надморска височина.

 
Искра Колева,
репортер на БХБЦ

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ СЪБОРА   Vizh


 

Медия

Статии Богословие, апологетика, философия, ереси...sam-4 Аудиозаписи на проповеди, семинари...Видео Видеозаписи от служения и събития...sam-6-mono
none.png