БХБЦ

Slogan
none.png
Bulgarian English German Russian Turkish
Events

8709725A79EB53B1E01B19C9890AA604E172E549A1A2A46437pimgpsh fullsize_distr

 

  Вяра или неверие?

еп. Иван Вълков

word

 

thomas030307 01

Скъпи приятели, скъпи братя и сестри!

   Христос възкресе!
Честито възкресение Христово! В тези празнични дни за пореден път ще звучи, ще кънти поздравът: „Христос възкресе! Наистина възкресе!“.
Вероятно повечето хора ще кажат: „Какво от това?“, а някои ще попитат: „Наистина ли е така?“. Със сигурност ще има и други коментари. Но несъмнено на повечето празнуващи тези думи за жалост ще се сторят празни и това изобщо не е изненадващо. Не защото не са видели чудеса и знамения, не защото никой не ги е убедил и не им е доказал, че Христос наистина е възкръснал. Причината тук е друга, тя има дълбоки корени, не само душевни, а и исторически. Само ще напомня, че дори за учениците думите за Христовото възкресение се оказват празни: „И техните думи им се показаха празни, и не им повярваха. Но Петър стана, затича се към гроба и като се наведе, видя вътре само повивките и се върна, чудейки се сам в себе си за станалото“ (Лука 24:11-12).

продължава>
 

  Честита Нова или Стара година?

еп. Иван Вълков

word

 

hd-banner-happy-new-year-2017

Скъпи приятели, скъпи братя и сестри!

Това послание не е за всички. То не е новогодишна поздравителна спам картичка с добри пожелания, които почти никога не се изпълняват. Допускам, че едни от вас ще прочетат само заглавието, други ще хвърлят поглед по диагонал, но ще се намерят и такива, които ще се замислят. Поне в края на годината за кратко ще се дистанцират от обсебващата земна суета и ще влязат в унисон с моите размисли. Не очаквам одобрение, съгласие или нещо подобно, просто искам да пообщувам с някои от вас чрез това писмо в духа на Светото Писание.

Имам желание да се огледаме назад, да се върнем поне за миг в недалечното минало не просто за да предизвикам насталгия по прекрасните моменти, които със сигурност всеки е изпитал и преживял през миналата година. Не това е целта, а – да се вгледаме, ако не се страхуваме, в дирите, които сме оставили, които вече са запечатани от самата вечност. Подбуден съм от думите на Бога чрез пророк Йеремия: „Така казва Господ: „Спрете се във вашите пътища, разгледайте и разпитайте за стародавните пътища, къде е добрият път. Вървете по него и ще намерите покой на душите си." Но те рекоха: „Няма да вървим" (Йер. 6:16).

продължава>
 

  РОЖДЕСТВО 2016 Г.

еп. Иван Вълков

word


Честито Рождество Христово!

"Защото Младенец ни се роди - Син ни се даде; властта е на раменете Му, и ще Му дадат име: Чуден, Съветник, Бог крепък, Отец на вечността, Княз на мира." Исая 9:6

Колко дълбочина се крие зад тези думи!

Скъпи съграждани, скъпи християни, скъпи братя и сестри, деца на нашия Небесен Отец, новородени вече не от плът и кръв, а от Божия Дух, поздравявам ви с раждането на Иисус! Поздравявам ви с великата тайна на Боговъплъщението, в която Божият Син прие човешка природа – душевна и телесна, не само за да стане достъпен за нас хората, но и за да влезе в нашето положение. Така, както ние използваме това словосъчетание при особени обстоятелства в живота ни и както казваме на другите около себе си: „Влез ми в положението!". 

Ето че самият Божи Син влезе в положението ни, без да очаква ние да влезем в Неговото - започвайки от унизително Му, според хората, раждане в обор, където животните са Го гледали и навярно интуитивно са си задавали въпроса: „Какво прави Този младенец тук, сред нас?" Те сигурно са се опитвали да Го сгреят, издишвайки топли струи въздух в Негова посока, както днешните младенци биват сгрявани от климатиците на най-добрите клиники.

продължава>
 
Страница 1 от 8

Медия

Статии Богословие, апологетика, философия, ереси...sam-4 Аудиозаписи на проповеди, семинари...Видео Видеозаписи от служения и събития...sam-6-mono
none.png